Knipträning för kvinnor med kulor

Att ha en vältränad bäckenbottenmuskulatur är viktigt dels för att inte drabbas av inkontinensproblem eller framfall. Ett vältränat underliv ger även skönare orgasmer och ett bättre sexliv.

Efter en förlossning är det extra viktigt att stärka upp musklerna, men det är även väldigt bra att träna i ett förebyggande syfte.

Att använda kulor under övningarna ger ett mer effektivt resultat än att träna utan.

Använd en klick glidmedel för att underlätta införandet av kulorna.

Hitta rätt muskler i bäckenbotten

Innan du börjar träna måste du först hitta de muskler som håller upp bäckenbotten. Många använder fel muskler genom att spänna lår och skinkor.

För att hitta rätt muskler kan du göra så här:

 • Ligg på rygg och ha benen böjda och lätt isär. 
 • Slappna av i rygg, skinkor, ben och mage.
 • Lägg en hand på magen och kontrollera att magmusklerna inte spänns. Magen ska vara helt avslappnad när du kniper. Även skinkorna ska vara helt avslappnade under övningarna.
 • Knip sedan ihop muskeln runt ändtarmen.
 • Knip sedan framåt, uppåt, runt slidan och urinrörsmynningen.
 • Fortsätt sedan att knipa uppåt, så att det känns som om något lyfts upp inuti underlivet. Håll kvar detta knip i några sekunder.

Vissa hittar sina muskler lättare genom att sitta på huk med rumpan ner mot golvet.

Olika träningsövningar för knipmusklerna

Att stärka bäckenbotten är viktigt för både tjejer och äldre kvinnor, och det kan ha många positiva effekter på hälsan, inklusive att förebygga urininkontinens och förbättra sexlivet. Här är några enkla övningar som kan hjälpa dig att träna din bäckenbotten, och några tips på leksaker som kan göra träningen lite roligare.

Träna styrka

 • Träna i korta sekvenser, cirka 2-4 sekunder genom att lyfta upp och dra in bäckenbottenmuskulaturen och ändtarmens slutmuskel. Vila sedan cirka 10 sekunder innan du kniper igen.
 • Upprepa 5-15 gånger beroende på hur van du är.
 • Träna styrka fyra gånger per dag om du har besvär med att du läcker lite urin.
 • Gör övningarna två gånger om dagen för att förebygga urinläckage och klara framtida påfrestningar.

Träna uthållighet

 • Knip allt du kan och så länge du orkar, slappna därefter av lika länge.
 • Upprepa 10 gånger.
 • Övningarna kan göras någon gång per dag som komplement till att träna styrkan.

Träna ansträngning

 • Knip i tre sekunder, slappna av i en sekund. Upprepa tio gånger.
 • Gör övningen en gång om dagen
 • Ansträngningsträning är till för att kunna hålla tätt när du anstränger dig plötsligt, till exempel hostar, skrattar, nyser eller lyfter tungt

När du tränat ett tag

Efter en tids träning kan du göra knipövningar även när du står upp eller sitter ner. Ett tips är att passa på mitt i vardagen, som när du ser på tv eller borstar tänderna. Ett annat tips är att utmana dig själv genom att använda tyngre eller mindre kulor vid träningen. Om du efter 3-4 månaders daglig träning inte märker någon skillnad, föreslår vi att du kontaktar sjukvården. Detsamma gäller om det skulle göra ont vid knipträningen, då ska du givetvis avbryta den.

När ska man börja träna bäckenbotten?

Det är bra att börja träna din bäckenbotten så snart som möjligt. För unga tjejer kan det hjälpa till att förhindra urininkontinens senare i livet, medan äldre kvinnor kan ha nytta av det för att lindra symtom på urininkontinens och förbättra sexlivet. Det är också viktigt att träna bäckenbotten efter en förlossning eller en gynekologisk operation för att förhindra komplikationer.

Övningar för att stärka knipmusklerna

Kegelövningar: Detta är den mest kända övningen för att stärka bäckenbotten. Det innebär att man spänner och slappnar av musklerna som används för att stoppa urinströmmen.

Så här gör du:

 • Spänn musklerna runt slidan och anus samtidigt.
 • Håll spänningen i fem sekunder, och slappna sedan av i fem sekunder.
 • Upprepa 10-15 gånger i rad.

Gungor: Denna övning är bra för att stärka musklerna runt slidan.

Så här gör du:

 • Ligg på rygg med benen böjda och fötterna platta på golvet.
 • Spänn musklerna runt slidan och lyft bäckenet från golvet.
 • Sänk bäckenet tillbaka till golvet.
 • Upprepa 10-15 gånger i rad.

Knipande rörelser: Denna övning hjälper till att stärka musklerna runt anus och slidan.

Så här gör du:

 • Stå upp med benen något isär och händerna på höfterna.
 • Spänn musklerna runt anus och slidan samtidigt som du drar dem uppåt.
 • Släpp spänningen och slappna av i musklerna.
 • Upprepa 10-15 gånger i rad.

 

Leksaker för att träna bäckenbotten

Vihar ett brett utbud av leksaker som kan hjälpa dig att träna din bäckenbotten på ett lustfyllt sätt. Här är några av våra favoriter:

Bäckenbottentränare: Denna leksak är utformad för att hjälpa till att träna musklerna runt slidan och anus. Den är vanligtvis gjord av silikon och har en vikt som hjälper till att öka styrkan i musklerna. För att använda den, sätt in den i slidan och använd musklerna för att hålla den på plats.

Vibrerande ägg: Denna leksak kan hjälpa till att öka blodflödet till bäckenbottenmusklerna, vilket kan göra träningen roligare och mer effektiv. Sätt in ägget i slidan och använd musklerna för att hålla det på plats medan det vibrerar.

Kegelkulor: Dessa små kulor är också utformade för att hjälpa till att träna musklerna runt slidan och anus. De är vanligtvis gjorda av silikon och har en vikt som hjälper till att öka styrkan i musklerna. För att använda dem, sätt in dem i slidan och använd musklerna för att hålla dem på plats.

Yoni-ägg: Dessa ägg är gjorda av ädelstenar och används ofta för att träna bäckenbotten. De är också kända för att ha en helande effekt på kroppen. För att använda ett Yoni-ägg, sätt in det i slidan och använd musklerna för att hålla det på plats.

Fördelarna med att träna bäckenbotten

Träning av bäckenbottenmusklerna kan ha många positiva effekter på hälsan. Här är några av fördelarna med att träna din bäckenbotten:

Förbättrad sexuell funktion: Starka bäckenbottenmusklerna kan hjälpa till att öka känsligheten under sex och förbättra orgasmer.

Förebyggande av urininkontinens: Träning av bäckenbottenmusklerna kan hjälpa till att stärka musklerna som kontrollerar urinflödet och förhindra urinläckage.

Förbättrad postural kontroll: Starka bäckenbottenmusklerna kan hjälpa till att förbättra hållningen och minska risken för ryggsmärta.

Förbättrad cirkulation: Träning av bäckenbottenmusklerna kan öka blodcirkulationen till bäckenområdet och förbättra hälsan i området.

Sammanfattning av varför man ska stärka sina knipmuskler

Att träna bäckenbottenmusklerna är viktigt för både tjejer och äldre kvinnor. Det kan hjälpa till att förhindra urininkontinens, förbättra sexlivet och förbättra hållningen. Genom att använda leksaker från Lust & Kärlek kan träningen bli roligare och mer effektiv. Prova några av våra favoriter och upptäck fördelarna med att träna din bäckenbotten idag!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen